Az évszakhatás

Mielőtt belefognék az egyes típusok leírásába, adok néhány ötletet és alapvetést is, de a legfontosabb persze az, hogy megértsük, mi az az évszakteória. Manapság már nem ismeretlen a téma, de ma is sokan félreértik. Az évszakteória alapját az a felismerés adja, hogy az évszakok alaphangulata, vizuálisan ránk gyakorolt hatása olyan, mint egyes embertípusok pigmentjeinek összhatása. Tekintve, hogy az állatok, növények - a táj egésze is pigmentből áll, a saját pigmentjeink színe rokonítható ezekkel. Kirobbanóan színes és üde, vagy visszafogottan elegáns és pasztell? A lágy napsütés és a tavasz természetszínei másak, mint a tél kopár, ködös-jeges színei. Van, aki pontosan azt az évszakot kedveli, melynek színbeli megjelenítője. Sokan egy adott évszakban születtek, ám más típushoz tartoznak. Ez véletlen. A teória empirikus, az alkalmazott színelméletre épül, nincs összefüggésben kedvenc színeinkkel vagy születési dátumunkkal.

TAVASZ

Tiszta, ragyogó, mégis lágy pasztellszínek jellemzik az ébredező természetben. Szárba szökken, teret követel az élet. Az ég kékje ragyogó, a Nap hegyes szögben súrolja a földet, sárgás fénnyel borítva a természetet. Jókedvű, derűs évszak ez. A bimbók és virágok friss, erőteljesebb színt váltanak, fehérből világos lila, narancsos-sárgás, barack, pasztellkékek lesznek. Nárcisz, tulipán és frézia virágzik, lágy tónusokkal uralva a vázákat. A fű kissé még sárgászöld, szinte vaníliaszínű. Krókusz, aranyeső mindenhol. A fakéreg és a patakparti kavics inkább drappos, még friss, a víz finom halványzöld, mint a selyem.

NYÁR

Eleven természet, rekkenő hőség és erőteljes napsütés jellemzi - a Nap delel, szinte ívfénnyel pásztázza a földet, mely ellen napszemüveget veszünk, úgy vakít. Színes fürdőruhapöttyök a vízben, az azúrkék tenger előtt szinte fehér a homok - ez jelenik meg képzeletünkben. Színpompás gyümölcstálak, hatalmas csokorban ragyogó színű, lila, vörös, kék virágok, pipacs a domboldalon – szinte lángolnak. Nagy kontrasztok, szín-árnyék hatás, tompa és megfakult színek is jellemzik. Megkopott fatörzsek, töredező szalma. Hatalmas levendulamezők és erősen zöld mezők, ameddig a szem ellát, csupa élénk vadvirággal. A föld napszítta, megrepedezett.


 

ŐSZ

Aratás, gyümölcsök, csupa színes bogyó, termény a természet. Ezek hívogatóan telt és meleg színűek: gesztenye, csipkebogyó, boróka, áfonya. Izzó színű naplementék, sárguló-rozsdálló levelek színkavalkádja jelenik meg a vénasszonyok nyara langyos melegében. Séta a parkban, színes cserjék és lehullott avar akvarellje. A Nap sötétnarancsa finoman súrolja a földet, fénye nem erős már, érezzük, hogy utolsó erőlködése ez a természet halála előtt. A felszántott föld vöröses, rafinált szőlő-lilák, sötétellő kobaltkékek mindenhol, és izzóan megcsillan a fény a tárgyakon.


 

TÉL

Vakító hó és fekete nedves aszfalt. Csupa kontraszt és mégis morcos szürkeség. Latyak, mocsokbarna, szürkés-zöld természet, sejtelmesen kékellő fenyőerdő, lilás-kékes köd és világítóan tükröződő Hold. Reggel rózsás derengés. Szikrázó napsütés, a jégcsapban élesen megcsillanó kékesfehér fény. A Nap erőlködik, ha fényt ad, inkább kékes párába burkolja a szürkésbarna hegyeket. A tavak ezüstösre fagytak, a terményeket megcsípte a dér, a színeik egészen elmélyültek.

Hogyan működik a teória a gyakorlatban? Az évszakok és emberek közötti analógia elvont: pusztán a fény hatására, a kisugárzásra, a pigmentek hideg-meleg, lágy vagy erős természetére utal. (Képek forrása a könyvekben.)

A négy évszak közül az évszakteóriában a tavasz és ősz meleg paletta, a nyár és tél pedig hideg.

A színhatások árnyalata alapján lesz valaki vagy meleg (tavasz, ősz) vagy hideg (nyár, tél), a szín értéke szerint pedig sötétebb (ősz, tél) vagy világosabb (tavasz, nyár) típus.

Természetesen az adott évszakoknál konkrétan végig lehet venni az összes al-színcsoport színeit és jellemzőit, és nem pusztán négy fajta embertípusról beszélünk. Jelen könyv ugyanakkor – mivel így elsőre így is ketté fog állni tőle a füled – a négy alaptípussal foglalkozik.

Most pedig mutatok két – szerintem - nagyon egyszerűen megoldható példát a természet mintáit segítségül hívva. Milyen színeket adnál ennek a hölgynek? Bal vagy jobb? Annyiban segítek, hogy felhívom a figyelmed: a haj színe egyértelműen megmutatja, hogy a két világosabb vagy két sötétebb évszaktípusba tartozik. Tudod, azt mondtuk, a világos a tavasz és nyár, a sötétebb az ősz és tél. Nos, melyik harmónia passzol?

És neki, bal vagy jobb?

A természetfotókból jópofa „anyagmintákat” lehet gyártani. Talán így sokkal jobban el tudod képzelni az egyes évszakokhoz társítható színeket. A rendszer kiválóan működik, hiszen az évszak jellemző színeit elképzelve, akár textileken alkalmazva, majd az illető bőr-, haj-, szemszínét megnézegetve majdnem biztosan kiderül a típus.

Ha nem csak szemrevételezzük az alanyt, hanem egy-két célzott kérdéssel indítunk, kizárva a lehetetlent, a bizonyosságokat csokorba gyűjtve, kitalálhatjuk mindenki alaptípusát.

TAVASZ                                                                                                    NYÁR

ŐSZ                                                                                                    TÉL

 

Lehet, hogy most még nehéz feladatnak tűnik, de próbáld ki, menne-e az elemzés: az alábbi 4 színésznő közül kit hová rendelnél? (Képzeld el őket a fenti ruhákban.) Úgy választottam ki őket, hogy elvben csak 1-1 megoldás a helyes.

Most pedig megmutatom Neked egyben a színtárcsákat is a négy évszakhoz a tavasztól télig, sorban. (Ezeket is hozzá tudod rendelni a fenti négy hölgyhöz, akik sorrendje nem az évszakokat követi itt fent.) Minden egyes interjúban kinyilatkoztattam, hogy nem szeretem a palettákat, mert túl kevés színt mutatnak meg és így egy új színnél elbizonytalanítanak. Úgy értem a nemszeretem-dolgot, hogy az ügyfél hülyére vételének tartom, ha a kezébe nyomnak egy ilyet, hogy azzal vásároljon, mert oly’ kevés színárnyalat van rajta, hogy ha csak kicsit is eltér egy holmi a palettától, nem tudja majd, hogy az a blúz pl. jó-e vagy nem. Világosabb és oké, vagy hidegebb és nem oké mondjuk.

A színlegyezőket magánembereknek és profiknak ettől függetlenül mi is megalkottuk anyagból műanyag alapon, hogy 1. emlékeztessen, 2. mankó legyen. A képzéseinken is jó szolgálatot tesz, de az elemzés alapja minden egyes ügyfél esetén az, hogy az évszak színeit megérezze, magáévá tegye, a rendszert, mint olyat, magába szívja. Ezért nincsen nagy különbség egy magánember elemzése és egy színtanácsadó képzése között. Az oktatás vagy elemzés végcélja a TUDÁS MEGSZERZÉSE. Aztán jön a színegyéniség, hiszen nem passzolhat 4 vagy 12, de még 1000 paletta sem a milliárdnyi embernek!

Hatásában azonban most, hogy kicsit átbeszéltük az évszakok ránk gyakorolt hatását, látni fogod a körök által is, hogy hogyan változik a hideg és meleg, világos és sötét hatás. A meleg pasztelles tavasz, a hűvös, de még mindig világos nyár. Az érett, de tüzes színű ősz és a hideg, feltűnő tél.

És ha már palettákat emlegettem: Minden egyes típushoz van egy saját paletta. „Saját” azon a szinten, hogy az összes ilyen típusú embernek ezek a jó színei. Ami kiemeli, amitől sugárzik stb. - ezen belül kell a saját egyéni palettánkat kialakítani vagy, ha tanácsadunk, kiválasztani a megfelelő színeket az ügyfélnek. Mikor ezt megtesszük, muszáj az intuícióra is hallgatnunk; ez sok év gyakorlata után automatikus és nagyon vizuális. Az évszakbesorolás sosem öncél, hanem az út egy általános, ideális paletta kialakításához. Sokkal inkább tervezünk színegyéniséget, mint paletta-tulajt! Gyakran éppen ezért az adott elemzést is finomra hangolom az illető kisugárzása, kora alapján is. Természetesen két hasonló pigmentációjú hölgy sem azonos egyéniség, de még a testalkata, ízlése sem. Munkakörétől és életvitelétől függ a ruhatára is, és még sok más aspektustól. Feladat: Nézd csak, mi köti össze őket és mi különbözteti meg?

Én már úgy elemzek, hogy ránézek az illető alanyra és látom a palettát magam előtt. Nem mélázok, milyen típus, nem nevezem meg magamban. Aztán még tovább nézem, és mélázok, stimmel-e pl. hölgynél a hajszín? Ha nem, merre mozdulnék el és ehhez a paletta hogyan nézne ki? Szóval kalibrálgatok, mire a fejemben megvan egy összkép. Aztán jön az alany, aki bizonyos színeket majd utál, a haját nem akarja átfestetni, és aki a munkaköre miatt két színt akar hordani…lehetséges? Igen, lehet. Alkalmazkodom, de persze érvelek, neki már bizony elmagyarázom az elméletet, azt, hogy ezen belül milyen típus, összevetem a palettákat és mentem a menthetőt, védem a tuti kis színeket, amikben oly’ szép lehetne… aztán megszületik a konszenzus. Amit én is, ő is vállal. Hurrá. Azaz kompromisszum, de spongyát rá. Egy valamit ne felejtsünk, amiről talán sokan nem is tudnak: az évszaktípus meghatározását, pláne „nehezebb eseteknél”, profi felszereléssel, türelemmel végezhetjük el.

Sokan mondják, hogy speciális eset vagyok, mert a színes világban ülök, egyszerre rezegve vele. Lehet. Aki kezdő, jobb ha eleve segédeszközöket használ. Profi hatást kelt az ügyfél felé és mankó is, ha bizonytalanok vagyunk. (Képek forrása: az említett könyvekben.)

A „Mi a színtípusod” e-book bevezetőjét olvashatta. Ajánlom a teljes sorozatot megvenni, hiszen az színelmélettől az egyes típusok elemzéséig többszáz oldalon, ezernyi képpel mutatom be az elmélet mögötti színes világot.

Ha élő oktatásban szívesebben meghallgatná a témát, arra is van mód.