Érdekesség

Amikor egy hölgy a stylist vagy ruhatervező segítségét kéri a megfelelő öltözék kiválasztásához, általában kritikusan, leggyakrabban negatív önértékeléssel szemléli magát. Vajon miből alakul ki ez a negativitásokat kereső hozzáállás?

Színimádatomat nem csak divatcikkekkel szeretem kiélni, hanem új könyvekkel is. Ajánlom ezért a „Mi a szín” és a „Mi a színtípusod” c. könyveket is olvasásra, ill. a színek társításához a „Színharmónia” c. könyvemet.

A dress code rendszere, ezt mindig kell hangsúlyoznunk. Nem végleges és nem is univerzális. Állandóan változik és a világon nem mindenhol érvényes ugyanaz.

A fűző őse már az ókorban felbukkant: a khitón és a tunika alatt mellet és csípőt formáló bőrcsíkokat viseltek, majd a mai értelemben vett formája a XIV.században hirtelen újra felbukkant.

Kiragadtam két feladatot a Gyakorlófüzetből, mely a „Mi a színtípusod” e-bookhoz kapcsolódik. Vajon már most is meg tudja oldani a feladatot? Érzékből, tudásból vagy csak tippelve?

A hölgyek esetében az egyik legnagyobb gond a hatalmas választék, ha ünnepélyes ruhát keresnek.

Tudja-e, mit jelentenek ezek a magyar és francia divattörténeti terminusok és szabászati szakszavak ill. kifejezések? 

Mielőtt belefognék az egyes típusok leírásába, adok néhány ötletet és alapvetést is, de a legfontosabb persze az, hogy megértsük, mi az az évszakteória.

Általános értelemben divatnak a társadalom által elfogadott trendet, az ízlés irányvonalát nevezzük. Speciálisan divat alatt a ruházat folytonos változását értjük.

A viselkedéskultúra elvileg része az általános műveltségnek – nem kell ahhoz diplomatának lenni, hogy ismerjük a társadalmi érintkezéseit és nem tűnünk ódivatúnak, ha betartjuk a ma is érvényes szabályokat.

Sok olyan állítást ismerünk a színtanácsadásban is, mely valamiféle axiómát fogalmaz meg – ezek aztán vagy túlhaladottak, vagy túl általánosak. 

Sok olyan ember van, akit mint feltalálót nem jegyzünk, pedig valami érdekes fűződik a nevéhez. Számomra ilyen érdekes emberek a színekkel összefüggésben álló kutatók és tervezők is.

Nincsen megfelelő és nem megfelelő egyéniség vagy stílus – csak az a lényeg, hogy az, amit önmagáról üzenni akar, úgy is jöjjön át, ahogy szeretné!