Styling

Visszaemlékszem az első találkozásomra az évszakteóriával. 1992-ben, Münchenben történt. Addigra már túl voltam a lelkesedéstől fűtött reklámpszichológiai- és színelmélet képzésen és kezdtem marketingszakemberként, ezen belül is reklámoskén másként nézni a színharmóniákra, színdinamikára. Hirdetésekhez, arculatokhoz, belső terek designjához alkalmaztam is, de a rendszer, melyben az évszakteória mozog, lenyűgözött. Embereket nézni és ruhákat választani?! Wow, gondoltam, mégha már akkor is gyanakodva néztem a fura műanyag sálakra, melyekkel hadonásztak.

Így is kiváló ötletnek tartottam az 1980-as években előbb a németeknél tért nyert módszert, és Goethe vagy Itten munkássága lenyűgöz ma is, habár rájöttem: sok olyan klisé van, ami meghamisítja, sok kivétel, ami bonyolítja a rendszert. Az évek során több más (amerikai és angol) szisztémát megismerve elkezdtem megalkotni a saját, nem csak színtanácsadáson bombabiztosan vállalható, hanem akár egy laikusnak is oktatható módszeremet, mely altípusokat is számba vesz.

Nincs benne ördöngösség, pusztán csak a logika és látvány mentén ráncfelvarrtam a szisztémát. Pont a sok félreelemzés hallatán, amikor rémült ügyfelek jöttek hozzá, jöttem rá, hogy szükség van a profiképzésre, na mondom, alapítok egy színtiszta stylist iskolát, elsőként Magyarországon - majd 20 éve történt mindez. Stylistként ma nemzetközi szinten divatcégeknek, magánügyfeleknek, közszereplőknek és oktató intézményeknek is dolgozom. Nincs az a kör, akinek nem kelne el egy „alapozás”, hiszen pénzt spórolunk, ha többé nem nyúlunk mellé a boltban, nem? Még az öltöny sem mindegy, milyen színű, pedig az urak nemigen gondolnak arra, hogy paletta szerint kéne öltözködniük!

Három dolog van, amit ma is lényegesnek tartok:

1. Ha rendszerről beszélünk, akkor önmagában logikus és következetes kell legyen. Nincs kivétel meg ide-oda tologatás. Vagy Mercedes vagy Volkswagen. Kocsinak kocsi, de meccsoda különbség! Nem minőségbéli – minden színharmónia szép egy emberen is, csak tudatában kell lennünk, mit viseljünk. De nincs kissé emilyen, de amúgy amolyan. (Sok ügyfél is jön, hogy de imádom, nem lehetne-e. Nem, de mégis …erről a 3. pontban.) Nagyon egyszerűen ábrázolva: acélkék, farmerkék…viseljük, szeretjük, de kinek jó igazán? Balról jobbra a tavasz, nyár, ősz és tél tipikus képviselői.

2. Ebből következik, de önmagában is lényeges, hogy a tanácsadás, azaz elemzés végcélja egy saját színharmónia-univerzum megalkotása (hajszín, smink, ruházat, kiegészítők), amit az ügyfél mint rendszert megért, felfog, egyedül is alkalmazni tud. Ebből adódóan az elemzés kissé oktatás is! Félmegoldás egy paletta, mert amíg nem érti, ő mitől mondjuk tavasz, addig nem fogja tudni a világosabb-sötétebb vagy hideg-meleg árnyalatokat kiszűrni, mikor a boltban egyedül vásárolgat. (Attól még a színlegyező emlékeztetőnek és kontrollnak kiváló, és stylistoknak is ajánlom, szemléltetésre.) Nulla megoldás a típus bemondása, mindegy, hogy mondjuk tavasz/ősznek hívom vagy éppen mondjuk soft summer-nek. Ennek nincs gyakorlati értéke. Szoftusz nyarusz bugyutusz. És? Akkor? (Itt alant már „csak” az a kérdés, milyen a lágy nyár nő haj- és bőrszíne, a szeme milyen lehet és melyik fajta rózsaszínt ajánljuk neki? A képek illusztrációk.)

3. Megint ebből az következik, hogy az (évszak)színelemzés valóban a színegyéniség elemzése (a módszeremet azóta sikerrel le is védtem), hiszen milliárdnyi ember között csoportokat alkothatunk, de senki nem lehet „azonos”, mégha színeiről ezt is gondolnánk: mindennapjainak öltözékei, a testalkat, a kor és stílus és sok más különbözni fog. Ettől coaching is az elemzés, nem csak a szekrénybe, hanem gyakorta az ügyfél lelkébe is „belemászunk”, a színeken túl a szabás, a kiegészítők és sok más is szerepet játszik. Kiváló színe lenne a piros, de utálja? Felejtsük el. Imádja a nadrágot, a szoknyát utálja, de emelkedett eseményre kell mennie? Van ötletem. (De most nem árulom el.) Feketét szeret viselni, pedig nem igazán színe? Kitaláljuk, hogyan integráljuk a lehető legjobb módon. Megrekedt egy stílusban, ami ma „ciki” – szekrénypszichológia. Ha a ruházat 80%-a kiváló, 10% kombinációban jó, 10% pedig a szokásos elcsábulós-divatozós mellényúlás….jó az úgy!

Alapvetően több fajta módon tudunk elemzéseket tartani.

Személyes színegyéniség-elemzés, mely az elméleti bevezetéstől a szekrénynézegetéstől a vásárlásig tart, de kiegészülhet fodrászhoz menetellel, sminktanácsadással és ruhacsináltatással is, sőt fotósorozattal. (Ajándéknak sem rossz!)

Ugyanígy személyesen elvégzett elemzés, de virtuálisan: az elméletet megtartjuk és konkrétan a színegyéniséget is meghatározzuk, de ilyenkor inspirációs forrásként általában egyedi lookbookot is készítek. „Távirányítással” működhet egyébként a hajszínezés és ruhacsináltatás is, sőt: a manapság felboruló off- és online világ miatt a konkrét ruhaválasztás is történhet chatben, webshopokat nézegetve!

Eleve online alapokon nyugvó tanácsadás. Mondhatni styling-boxstop. Ügyfél konkrétan el szeretné dönteni, melyik ruhát vegye fel. Több variánst megküld, plusz jó minőségű arc- és egészalakos képet, megmondom, melyiket válassza, snitt. Kissé kibővítettebb formában adok cipőre is tanácsot, frizurára, sminkre… Mostanában pont ifjabb hölgyek igen kedvelik ezt a módszert. Érettségi bankettől felvételi beszélgetésig bármi lehet a ruhatéma.

A boxstop variálható különféle témákra, a „vegyünk együtt anyagot” örömanyáknak-tól a „valami párizsi feelingre vágyom” a „kéne egy a luxusruhámhoz egyedi kalap” vagy „valami csak nekem készült romantikus lánc kéne”-ig.

Ajánlatot kérek