A frizura

A frizura és a hajszín kiválasztása éppen úgy része a stílustanácsadásnak, mint mondjuk a smink vagy ruházat színének meghatározása. Gyakran tapasztalom, hogy nem csak celebeket vezet tévútra az éppen aktuális divattrend, hanem sok ügyfelet is. Az ilyen téveszmék elterjesztésében sajnos sok stylist is részt vesz, hiszen axiómaként és a szövegkörnyezetből kiragadva használja az olyan tanácsokat, mint hogy a „sötét haj idős korban idősít” vagy hogy „a rövid haj fiatalos”. Arról nem beszélve, hogy sokszor keverik a trendyt, az adott hajból végrehajthatót és az illető egyéniséghez passzolót.

Az anyatermészet tudja, mit tervez, azaz az egyik legfontosabb tanácsadási kritérium a saját pigmentáció, ide értve a bőrt és szemszínt első sorban, de a szempilla és szemöldök színét is figyelembe véve – minderről az évszakteória kiválóan tájékoztat, és így megadja azt a bázist is, melyre egy másfajta hajszínt helyezhetünk. Aztán nem mindegy az illető stílusa, sőt munkaköre, a frizurakészítéshez való viszonya, nem beszélve a haj struktúrájáról vagy állapotáról. Lehet ő művész, feltűnni kívánó tinédzser vagy éppen stílust váltó politikusnő – nem elvetjük az extra ötleteket, de megvizsgáljuk, szebb és/vagy érdekesebb lesz-e tőle az alany.

A vörös haj mindig újra divatba jön, főleg ősszel, amikor szinte úgy érezzük, passzolni kéne a lombhullató természethez. De vajon bárkinek jó? Sokszor az eredeti sötétbarna vagy fekete hajú nők vágynak némi színre. Az új színeredmény nem mindig jó, sajnos.

A tél hölgyek közül a macskaszemű - savós, világos zöld és kék színűek - nők a lángoló, szinte pirosnak ható Pumukli-hajjal jól néznek ki, ami eredeti matt sötétbarna hajuk helyett merész választás. Ha extravaganciát keresnek, választhatnak irreálisan lila hajat is. (Fotó: Katy Perry/2012, Billboard) Ha fehér a bőrük, csakis akkor ajánlható az erős ticiánvörös, mert így a hideg-meleg altónus nem érzékelhető.

A meleg barna szemű hölgyek eredetileg sötétbarna hajjal - de semmiképpen nem a borostyánszemű, tehát sárgás szeműek – enyhe gesztenyés árnyalatokkal lágyíthatják vonásaikat, természetesen még a barna és egyértelműen sötét színtartományban maradva. Ők sokszor sötétebb ősznek néznek ki, így igazán autentikusnak tűnhet a vörös hajszín nekik, azonban hideg és barnulni képes bőrök leleplezi tél mivoltukat! A padlizsános, rozsdás, hidegebb árnyalatot főleg az eredetileg fekete nők választhatják, lásd. hennázott délszaki hölgyek. Amúgy meg kell jegyeznünk, hogy az extavagáns hatású hajak meleg pigmentekhez úgy sem állnak jól, azaz a nyár és tél nők itt úgyis előnyben vannak! A nagyon sötét barna vagy bogárszemek fekete hajjal csinosabbak, de ha bevállalósak, kapható olyan színkiemelő, melytől szinte püspöklila lesz a haj, ami nekik jól áll, pláne melírban. A mézes és rezes árnyalatok borzasztóak, nem csak hogy rosszullétet imitáló zölddé teszik a hideg pigmentű bőrt, hanem túl világosak is a teleknek!

Fent kivonatot olvasott a KALAUZ sorozat hajszínválasztásról szóló könyvből. Az e-book nem csak kimerítően végig vezet a frizuratörténet, hajfestési trükkök, a dauerolás, hajbevarrás és számtalan más téma útvesztőjében, hanem az egyes frizurákról, hajápolásról is mesél. Mivel hölgyeknek és uraknak egyaránt készült, a hajvágásról és arcszőrzetről is szó van benne. A rövid és hosszú haj, kontyok, hajvágások rendszerét is bemutatja és természetesen hatalmas fejezetet szentel a pontos hajszínválasztásokhoz mindenki évszakegyéniségéhez. Fontos elvárás volt magammal szemben, hogy a színkeverés, színfestés elveit az elmélettől a gyakorlati trükkökig bemutassam, mert kevés dolog az, amivel olyan tragikus eredményt lehet elérni, mint a találomra vett gyári festékekkel. Ajánlom hát a könyv elolvasását.

Megrendelem
Megnézem