Kreatív és opcionális viseletek uraknak

A dress code rendszere, ezt mindig kell hangsúlyoznunk. Nem végleges és nem is univerzális. Állandóan változik és a világon nem mindenhol érvényes ugyanaz. A kifejezetten tradicionális brit, laza USA-beli és visszafogottabb német és magyar viseletek befolyásolják egymást, így az eredetileg a formális viseletek körébe tartozó ruházat is átalakul. Különösen érdekes, ha kreatív vagy opcionális viseletekről beszélünk. Merthogy értelmeznünk kell az elnevezést! Az opcionális viseletek elsősorban a szigorúbb előírásokat megfogalmazó „black tie” viseleteknél játszanak szerepet, hiszen itt opciókat kínál fel a különben a black tie (cravate noire) kategóriában kötelező szmokinghoz. Az öltözékpiramis felsőbb régióiban a black tie „alatt” a formális, irodai életben professionalnek hívott öltönyök következnek, vagy az ún. after six, azaz egyébként is esti öltönyök.

Ezek kiválthatják tehát a szmokingot, amennyiben az előírás nem szigorúan ez. (Például a meghívón nincs erre vonatkozó jelzés.)

  • Fekete vagy sötét öltöny (legfeljebb éjkék, antracitszürke)
  • Fehér, hosszú ujjú ing
  • Decens, sötét, ünnepélyes nyakkendő
  • Alkalmi, finom (bőr)talpas félcipő, pl. Derby vagy Oxford

Az opció mint lehetőség tehát viszonylag behatárolt, hiszen ünnepélyes öltönyt kell választanunk. Az összkép tradicionális, azaz szabály- és hagyományt követő.

A kreatív viselet azt jelenti, a dress code előírásaival szembe helyezkedve valami újat veszünk fel, ami ünnepélyességében ugyan megfelel az előírásnak, azonban öltözéktípusban már nem. Ez lehet természetesen egy egészen speciális mintájú és fazonú after six öltöny, de akár más színű szmoking, stílusban megtört viselet. A kreatív választás nem jelent udvariatlanul lezser öltözéket és bohóckodást sem. Elsősorban hollywoodi sztárok vezették be azzal, hogy brokátmintás blézereket vagy éppen öltönyt nyakkendő nélkül viseltek pl. az Oscar-díj átadáson. A kreativitás jelenthet érdekes nyaksálat a nyakkendő vagy csokornyakkendő helyett, szokatlan színkombinációkat és jelenthez speciális viseleteket és fazonokat akár. Természetesen nem mindegy, hová viseljük, milyen minőségben és hogy kinek áll jól az „alternatív” viselet. A dress code lazítása már önmagában is „kreatív”, de kevés választja el a rosszul vagy udvariatlanul (underdressed) öltözöttségtől. A rövidujjú ing, ing nyakkendő nélkül, cipő zokni nélkül és még sok más eleve tabu irodában is, nemhogy a mindig tradicionálisabbnak számító esti összejöveteleken. (Képek forrása az említett könyvekben.)

Szabályokról, érdekességekről és ötletekről is olvashat mind az irodai öltözéket elemző, mind a dress code rendszerét bemutató könyvemben.

Megrendelem
Megnézem

Megrendelem
Megnézem