Smink

Ha előbb nem, sok hölgy menyasszonyként szembesül azzal, hogy egy szépen kidolgozott és neki jól álló sminkre lenne szüksége. Ezt általában profi készíti el, és néhány kivételtől eltekintve a sminkes el is találja, mely színek ajánlhatóak – jobb is, ha rá hagyatkozunk. Az erős fekete szemkontúr, pláne a tusvonal nem mindenkinek áll jól, arról nem beszélve, hogy a menyasszonyi smink légies, finom kell legyen. De nézzük csak és kizárólag a szőke, világosbőrű hölgyeket, csak a példa kedvéért. Minimális a különbség, gondolhatnánk, pedig nem! Egyben gyakori hiba, hogy a hideg pigmentációjú nők (itt: nyár) krémes-lazacos színeket viselnek, melyekben zöldes arcú marcipántortának hatnak, míg a meleg pigmentű nők (itt: tavasz) vonzódnak a nude vagy éppen erős pink rúzshoz, amivel vagy olyan halottsápadtnak hatnak, mint aki éppen hányt vagy a kislány, aki anyukája sminkkészletébe esett! A hamvas, hideg nyár a hűvös pasztellekkel és nagyon kontrasztokkal csinosabb, míg a tavasz meleg, barackos árnyalatú bőréhez, lágyabb színű szeméhez épp, hogy nem jó a kontraszt és sötét szín.

Amennyiben éppen nem sminkes készít sminket, és inkább tutorialakből tájékozódunk, jó tudni, mi a sminkelés menete.

Két általános tipp:

  • Profi anyagokat csak profi eszközökkel lehet szépen, egyenletesen és célzottan felvinni. Ezekkel annyi színt és anyagot teszünk az arcra, amennyire szükségünk van, finoman elsatírozhatjuk a színátmeneteket, hajszálvékony vonalat húzhatunk, pontosan tudunk dolgozni és megvalósítani elképzeléseinket. Az eszközöknél, ha jó minőséget választottunk, hosszú élettartamra számíthatunk.
  • A felhasználandó anyagok és a hozzátartozó eszközök esetében egy profi sminkes és egy szépülni vágyó nő esetében csak a mennyiség lehet eltérő – a minőség nem!
  • Az olcsó holmikkal nemcsak pénzt dobunk ki, hiszen hamarosan kiderül, hogy használhatatlanok: a szemfesték nem színez, a szájfénytől összeragad a szánk és fura íze van.
  • A minőség nem a csillagászati árat, még csak nem is a hangzatos márkát jelenti, hanem a dekorkozmetikumok esetén a pigment-tartalmat, vagyis a fedőképességet. Csak olyan helyen szabad vásárolni, ahol mindent ki lehet próbálni, az eladó pedig készséges, segítőkész.

A sminkelés történetétől a sminkelés menetén, az eszközökön és anyagokon át a trükkökig, az egyes színegyéniségeknek passzoló sminkszíneket és a sminktípusokat mutatom be a KALAUZ sorozat sminkekről szóló kötetében:

Megrendelem
Megnézem