Szín

Évszakteoretikus….És a gyakorlatban? Leginkább akkor dühöngök, amikor a (sötét)barna hajú és barna szemű nőkre zsigerből azt mondják, hogy ősz típusok. Nem állítom, hogy egyszerű megállapítani, hogy az elsőre hasonlónak ható hölgyek esetén ki ún. ősz és ki tél, még inkább részletekbe menve ki ősz/tél és ki tél/ősz. (Vagy bármely más módszerrel elnevezni.)  Ha így most részletkérdésnek, jelentéktelen apróságnak tűnne a dolog, akkor hozzáteszem: nem kevesebbet állítunk, hogy egy hölgy meleg vagy hideg összhatású.

Azaz ha ősz/tél, akkor ugyan sötét, de meleg, ha tél/ősz, akkor pedig sötét, de hideg. A színhatások közt talán alábbi képek segítségével jobban meg tudom mutatni, mennyire nem mindegy a sötét hideg és sötét meleg. Bizony, lakberendezés vagy színpaletta esetén jobban sikerül elvonatkoztatnunk. Nem állíthatnánk, hogy mindegy, melyik színkompozíciót vesszük fel ruhában….sőt, biztos vagyok benne, hogy egyes hölgyekben vonzódás is támadt a két különböző paletta iránt.

 

Akárhogy is nézzük, barna hajú és barna szemű hölgyekből sok féle van, nem csak azért, mert a haj is lehet a gesztenyétől a kávébarnán át a feketéig sokféle, nem csak, mert a szem is lehet sárgás- vagy kávébarna, hanem mert a bőrtónus is sokféle. Az ősz típus bőre finom, ami azt jelenti, hogy általában nem barnul nyáron sem - gyakran sápadt és szeplős, rózsás vagy porcelán tónusú. A sötétbarna hajú őszre is jellemző ez, azaz mégha a szem- és hajszín azonosnak hat is, nem az. Az ősz vöröses haját könnyebb beazonosítani, ahogyan a fekete hajú hölgyek is nagyon egyértelműen telek, ide értve a mediterrán típusokat jól barnuló, tónusos, nugátos színű bőrrel. Lelövöm a poént és megmutatom a gyakorlófüzet egy feladatát, két hölgyet porcelán bőrrel, akik mindketten ősz típusok – a paletta nem azonos, hogyan is lenne az, amikor az ő saját színbeli összhatásuk sem azonos. (Képek pontos forrása a Mi a színtípusod könyvsorozatban.)

 

Hát még a tél hölgyekhez képest: a sötétbarna haj barna szemmel jellemző télhölgy a barna színhatás miatt hathat „melegen”, de ez csak a földszínek által kisugárzott hatás és nem színelméletben képviselt hőmérséklet. Kiszakítva a tablóból három példát, elemezve láthatjuk, hogy a középső hölgy ősz és a két szélső a tél.

 

Még akkor is, ha Natalie Portman sokkal világosabb, éteribb megjelenésű, mint a kisebb kontrasztokkal rendelkező Salma Hayek. Ha pusztán csak a szürke-piros vagy lila-kék színpalettán mozgok, látható, hogy Natalienak a decensebb, világos színek jelenléte nagyon ajánlott a sötét színekkel kombinálva, míg Salma a kontrasztosabb hatást és sötétebb színeket is jól hordhatja. Az ősz típusú Ellen Page-nek – középen - muszáj némi meleg hatás: rozsda, sötétpiros, borvörös. A fekete vagy szürke nem lehet a ruhatára alapja, inkább az éjkék, ha sötét alapszínt keresünk neki.

Feketében igencsak sápadt, mint a szintén ősz/tél típusú Juliette Binoche, akin alaptípusa jól látszik ezen a fotón.

 

Íme a ruhadarabok darabonként a skáláról: a kombináció szabja majd meg, kinek állnak jól! Egyes színek ki is esnek lehetőségként. (Képek forrásai az alant említett könyvekben.)

Amennyiben szintén sötétbarna hajú és bajban van a ruhatár színeinek kialakításával, kérjen tanácsadást elérhetőségeink egyikén bejelentkezve. Gyakran t.i. túl morcos, matt az összhatás vagy éppen túl meleg a ruhatár színe (pl. drapp irhakabát vagy rozsda dzseki) és szinte zöldessárgává válik tőle a bőr. (Tipikus „színhibákat” és a megoldást is megtalálja a könyveimben!) Ha meg szeretné személyesen vagy könyvből tanulni a színegyéniségek rendszerét, alábbiakat ajánlom: képzések ill. e-bookok.

Megrendelem
Megnézem

Megrendelem
Megnézem

Megrendelem
Megnézem

Megrendelem
Megnézem