A viselkedés

A viselkedéskultúra elvileg része az általános műveltségnek – nem kell ahhoz diplomatának lenni, hogy ismerjük a társadalmi érintkezéseit és nem tűnünk ódivatúnak, ha betartjuk a ma is érvényes szabályokat. Sok olyan kérdés van, mellyel sokan hadakozunk, rémülten keressük neten a válaszokat: ilyen kérdéskör a viselkedés étteremben vagy vendéglátáskor otthon. Ki megy be elsőként az étterembe, lesegítem-e a nők kabátját, ki rendel és ki fizet, milyen evőeszközök és poharak léteznek és mit mivel eszek….hogy csak pár kérdést említsek. Nézzük csak röviden (részlet a „Viselkedj” c. könyvemből):

Ki lép be elsőként az étterembe?

Szabály, hogy az étterembe először a férfi lép be. Sok hölgy azt hiszi, ez udvariatlanság, hiszen az ajtókban a hölgynek kell utat engedni. Hiba! A hölgy védelmének érdekében született régen ez a szabály, t.i. nem lehetett tudni, a vendéglőkben milyen hangulat uralkodik, így az úr előbb felmérte a helyzetet. Új keletű szabály, hogy áttetsző, belátható üvegajtón a hölgyet lehet előreengedni, illetve ha a külső ajtó tömör, de a belső - lengőajtó - átlátszó, itt a hölgy lép be elsőként, helyet cserél az úrral – elegánsan, nem ugorva.

Amikor jön a pincér, ki megy előre?

Amennyiben a pincér vezeti az asztalhoz a vendégeket, utána a hölgy halad, s csak mögötte a férfi; több pár esetén páronként, de elöl a feleség. Gyakran megszegett szabály, de az asztalnál való helyfoglaláskor a nő választ először helyet (általában az étteremre való jobb rálátással, nem háttal a kijáratnak). A férfi úgy ül le, hogy a hölgy az ő jobbján legyen, leülésnél segédkezik a hölgy székének elhelyezésében.

És ki távozik elsőként?

Étteremből távozáskor a vendéglátó előreengedi vendégeit, (a férfi a nőt) és utolsónak hagyja el a helyiséget. Több pár esetén párosan távoznak, páronként előreengedve a hölgyeket, vagy vegyesen, a hölgyek többségét előreengedve, a férfiak lehetőleg partnerük közelében tartózkodnak, hogy a ruhatárban, lépcsőn szükség esetén segíteni tudjanak. Egyéb nyilvános helyeken (szálloda, színház, mozi, koncertterem stb.) ugyanez a szokás, tehát a férfi lép be először és távozik utolsóként. (A kabátokról később.)

Meghívtam pár embert. Hogyan viselkedem az étterem-bejáratban?

Étterembe belépéskor a vendéglátó megy előre, párok, azaz férfi és nő esetén mindig a férfi. Magasabb osztályú étteremben a vendégek nem keresnek helyet maguknak, hanem megvárják a főpincért, a teremfőnököt, pincért, aki asztalt keres a számukra. Ilyenkor néhány percig a bejáratnál várakoznak.

A teljes kérdéskörrel foglalkozik több e-bookom, amiket ajánlok figyelmébe.

Megrendelem
Megnézem

Megrendelem
Megnézem